Custom image

Разнообразие

Разнообразието на ритуалите е огромно. Някои са мистични, като например какво прави човек, когато черна котка му мине път. Други са ежедневни - здрависването при среща или чукането на чашите за наздравица. Има необясними, за които често се носят противоречиви легенди - закичването с мартеница или украсяването на сурвачка. Има много пищни ритуали - сватбените, а има и такива за които всеки избягва да говори - погребалните. Има страховити ритуали, като жертвоприношенията. Да, дори те присъстват ярко в живота днес, като например яденето на агне на Георгьов ден или пък обичаят кумовете да подаряват печен петел на младоженците.

Сила

   Тя е видна от насълзените очи по време сватба, от усещането, че вътрешностите врят при връчване на диплома, от тръпките които полазват при слушане химна на България. Често силата на ритуала се простира отвъд контрола на човек. Тя не е за подценяване.

Магнетизъм

Без значение дали осъзнава, човек има голямо влечение към ритуалите. Паленето на свещ в храм, закичването с мартеница са сред любимите дейности, без дори човек да разбира какво седи зад тях. Има цял наръч от необясними действия като да не се стъпва по шахти, минава под стълбове, здрависва на врата, пресича пътя на черна котка, които човек често спазва стриктно. Голяма част от живота минава в спазване на ритуали. Това наричам завиден магнетизъм.

Ефект

По време на ритуал човек често има реакции - сълзи, тръпки, пот... Тези реакции са знак за промени във физическото тяло и в енергийното му поле. Много вероятно да има научно обяснение за тях, но дори и да няма, ефекът е налице.

Последици

Определението черна или бяла магия е субективно. Черното за един, е бяло за друг. За да съм по-ясен ще дам пример. Знойно лято. Посевите изнемогват от суша. Земеделците правят ритуал за тридневен дъжд, който да спаси продукцията им. За тях този ритуал може да се изтълкува като бяла магия, а за строителите, който няма да могат да работят, като черна магия. Ритуалът не се влияе от цвета си. Той носи последиците си до момента в който има сила.