Custom image

nazdraveГоляма част от ритуалите са създадени от нашите предци, когато те са имали нужда от тях. Често тази нужда е отпаднала, както е с наздравицата. Този ритуал идва от времето, когато хората са се тровели с течни отрови. В знак, че черпещия няма намерение да трови е вдигал наздравица, като енергично е удрял чашата си в тази на госта, така че течностите от двете чаши да се разплискат и смесят. Отпиването на черпещия от смесените течности е показвало добрите му намерения към госта.

В днешно време тровеното с течност не е актуално. За това пък спазването на този ритуал е особено актуално. За една вечер човек може да го извърши множество пъти. Този ритуал не носи неприятни последици. Далеч не е така въпросът с всички ритуали. Не рядко намерението за благ ритуал е опорочено от неосъзнатостта какво седи зад него. Един особено ярък пример за това е сватбеният ритуал.

Идеята му е да сплоти двама човека. Той се състои от няколко самостоятелни ритуала. Един от тях е разчупването на питката високо над главите на младоженците. Бурно аплодирано събитие, имащо за цел да покаже кой ще командва в семейството. За да може войната за власт да бъде затвърдена в деня на сватбата са включени още няколко ритуала със същата цел, а именно - кой ще настъпи пръв другия след подписването, кой ще изпие пръв чашата с шампанско. Впечатляващ е ентусиазмът в подкрепата на гостите в тези ритуали.

Друга група от ритуали в сватбения ден има за цел да увековечи съюза на младоженците. Младоженците разменят халки, символ на безкрая, пият от завързани чаши и получават пожелания за вечна любов, безкраен съвместен живот и нищо да не може да ги раздели. Прекрасни пожелания, но практиката показва, че реалността далеч не е само розова и любовта често прераства в омраза. Мъчение е да си вечно завързан за човека, когото мразиш. Резултатът е домашно насилие /физическо, психическо, финансово/, без да може човек да избяга от него.

Лъжата е един от най-големите убийци на брака. Съвременният сватбен ритуал е наситен с лъжи от сорта на снахата е станала рано и омесила питка, събрала съчки, запалила огън, който сега ще сподели. А снахата дори няма огнище в къщи и много вероятно да не знае как се меси питка, а всъщност цяла сутрин е била на козметични процедури. Лъжи, лъжи, които убиват любовта.

Всяко съжителство има трудни моменти и това не е тайна. Неразбирането и неактуалността превръщат сватбеният ритуал в ускорител за напрежение в семейството. Някога, когато е бил създаден, този ритуал е бил много на място. Днес е загубил адекватност.