Custom image

freedomТразесенс идва от транзит към есенцията или казано на български - директно към същността. Този метод се основава на вглеждане във вътрешните конфликти, които не позволяват на човек да живее в същността си. Вътрешните конфликтите буквално изваждат човек от същността и започват да го подмятат от едната крайност на конфликта в другата, като пинг-понгово топче. За да оцелее в тази безмилостна игра човек несъзнато изгражда механизъм, наречен характер или личност. Този механизъм е като една маска, която се появява да защити същността, давайки готови модели на поведение, включително пренасяйки от непосилния настоящ момент в един измислен свят. В този измислен свят има глътка спокойствие, жизнено необходимо към момента. Там няма връзка с реалността, със сетивата, чувствителността, потока на енергия, сочност, жизненост, способност за общуване, интимност, работа... Дългото пребиваване там е опасно.

Този механизъм е плод на придобитите чужди идеи за това как трябва да изглежда живота, какво трябва да бъде поведението, какво е ценно и какво заклеймено. За трайното вграждане на тези идеи се грижат много хора и всички го правят за "добро". Като започнем от най-близките хора, минем през учителите, обществото, политиците, религията, културата, порядките и стигнем чак до рекламата. Не рядко тези идеи са в разрез със същността. Същността е онова с което човек се появява на този свят. Онова с което Създателят го е дарил и му е отредил да внесе в живота. Тя дава възможност на човек да живее в настоящия момент. Борейки се със същността си, човек се бори с живота. Тогава идва апатията, изтощението, болестите, нещастието, смъртта.

Транзесенс не се занимава с помиряването на страните от вътрешните конфликти. Нито с тяхното приемане, съдене, разбиране, анализиране, както правят много други методи. Най-особеното за методът е, че той се занимава с ИЗВАЖДАНЕ частите на вътрешните конфликти. Освободил се от тях, човек попада на същността си и заживява в настоящият момент, свободен от насадените чужди идеи. Настоящият момент е нещо много живо, цветно, харизматично, приключенски непредвидимо, изпълнено с куп варианти и сила за посрещане предизвикателствата на живота. Настоящият момент не познава скука, рутина, апатия, страдание, драма.

Транзесенс е сравнително нов терапевтичен подход. Създаден е от една от най-силните ошо-терапевтки - Тарика и нейният супервайзер Чарли през 80-те години на миналия век. Малко след това той губи интерес към метода. Тя продължава да го използва и развива, като от 2010 години започва да обучава и сертифицира в него.

Официалната страница на метода е: http://transessence.com/