Custom image

utУсещане за тяло e групова медитация в танц. Ключовият момент в нея е движението. Движението е жизнено важно за тялото. Ако тялото не се движи, то боледува. Боледува и душата. Често когато душата боледува, тялото престава да се движи.

С помощта на специално подбрана музика на момента, под формата на свободен танц и малко напътствия, участниците изследват своите реакции, разкривайки моделите си на поведение. В този метод осъзнаването идва от тялото. Човек се учи да се вслушва в съветите на тялото си. Тялото никога не лъже и се изразява по един безкомпромисно ясен начин.

Танцът е добре познат от древни времена. Тялото е устроено така, че да се движи и то има нужда да го прави. Движението е живот. Техническият прогрес предразполага към обездвиженост, на която човек мързеливо се отдава, без да забелязва как радостта си отива.

Усещане за тяло е една прекрасна възможност за тялото да се движи в наслада, така както то има нужда, без изисквания как трябва да изглежда.

Подготовка

Не се изисква специална подготовка или умения. Всеки подвижен човек може да се включи.

Необходимо е удобно облекло, т.е. такова, което позволява свобода на движение и охлаждане на тялото при загряване. Съществува голяма вероятност за изпотяване.

По желание човек може да си носи шише вода, допълнителни топли чорапи или чисти обувки. Най-често се практикува на бос крак. Добре е между последното хранене и практиката да има 1-2 часа.