Трае един час. На фона на специална музика. Състои се от четири фази.

Първа Фаза – Тръскане – 15 минути

Тялото е изправено. Ходилата са ширината на раменете, успоредни, здраво стъпили на пода, без да се отделят от него. Тялото се тръска. Човек позволява на тръскането да се случи, заставайки тихо, усещайки трепета в тялото си, помагайки му да се прояви, без да го прави. Понякога е по-фино, като вибрация, по някога е по-грубо, като разтърсване. То помага да се разхлабят напрегнатите мускули и да се освободят ненужните напрежения. Ако тръскането не се случва, човек може да започне да го прави. Очите могат да бъдат отворени или затворени.

Втора Фаза – Танцуване – 15 минути

Човек позволява на тялото си да се движи, така както то иска. Това може да прилича на танц, а може да бъде нещо съвсем различно. Не е важно какво е, а да бъде позволение за следване на импулса за движение на тялото. Очите са затворени или отворени.

Трета Фаза – Слушане – 15 минути

Тялото е изправено или седнало с прав вертикален гръбнак. Очите са затворени. Човек позволява на звуците да преминават през него – слуша музиката, като наблюдава как тя въздейства върху тялото му.

Четвърта Фаза – Тишина – 15 минути

Очите са затворени. Тялото е легнало, отпуснато да тежи на пода, сякаш предадено на смъртта. Вече няма нищо за правене, няма нищо за постигане. Сякаш животът е свършил и човек може да се отпусне напълно, неподвижен в тишина. В тази фаза няма музика. Има само гонг, който отбелязва края на медитацията.

Пояснения

Тази медитация традиционно се прави на залез слънце. Тя хармонизира и интегрира преживяното от деня. Може да бъде част от терапевтична група, в цикъл от 21 дена, както и като отделна медитация. Прави се както в група хора, така и самостоятелно. Често е определяна като “сестрата” на Динамична медитация. Двете заедно са прекрасен инструмент за всеки ден, което ги превръща в най-популярните Ошо медитации. За нея може много да се говори и обяснява. Даденото обяснение е напълно достатъчно за начало. Ето още обяснения с видео демонстрация: