Ребалансинг е работа с тяло в дълбочина, уникално съчетана с дишане и осъзнаване с цел възстановяване равновесието в него. Същността на работата е в любящото, изпълнено с приемане докосване. На пръв поглед прилича на масаж. Разликата е, че се работи в дълбочина, където са корените на хроничните напрежения в тялото. При ребалансинг те се докосват физически. При тяхното докосване често запомнените чувства се изпитват, завършват и стопяват. Това е метод, който използва напреженията в тялото, като път към пълното отпускане.

Как се практикува?

Ребалансинг се практикува като индивидуални сесии, т.е. работа между двама души – даващ и получаващ. Извършва се на масажна маса, като се използва масажен крем. Един сеанс обикновено трае час и половина. Сеансът започва с разчитане на тялото, т.е. откриване на напреженията в него. Всеки сеанс засяга само част от тялото. Работата е дълбока. Непосилно за получаващия e да се работи с цялото му тяло в една сесия. В общия случай десет сесии са достатъчни за работа с цялото тяло. Препоръчва се между два отделни сеанса да минат поне 5 дена.

Какво е необходимо?

Достатъчно е човек да не е преял и да не е гладен и да си запише час.

За кого е подходящ?

Ребалансинг е подходящ за всеки човек, желаещ да изследва себе си. За всеки човек, събрал смелост и сили да погледне чрез тялото си, какво е натрупал в него, какво отбягва. Ребалансинг е за хора, навършили 21 години. Ребалансинг е подходящ за бременни жени.

Още по темата

История на Ребалансинг

През 40-те години на ХХ век Вилхелм Райх, ученик на Зигмунд Фройд, установил, че тялото и ума са неразделни. Когато в резултат на емоционална травма се блокира жизнената енергия, в тялото се заражда хронично мускулно напрежение. Чрез използване в работата си на допир, дишане, движение и словесна терапия, Райх търсел как да възстанови естествения поток на енергия у човек.

Ида РолфПрез 50-60-те години Ида Ролф създава уникална система за работа с тяло, която нарича Структурна интеграция. Днес тази работа в нейна чест е по-известна като Ролфинг. През 80-те години индийският мистик Ошо, съвместно с терапевти, работещи с тяло, основавайки се на Ролфинг, създават Ошо ребалансинг.

Днес Ошо ребалансинг е запазена марка и остава единствената работа с тяло, пряко повлияна (създадена) от Ошо.

затвори менюто