×
начало Димо запази час отзиви кошче за емоции абонамент речник публикации приятели активни медитации
D

Същностни качества

Всеки човек се ражда с комплект качества, необходими за да може да върви по пътя на живота. Изключителен дар от Създателя, есенцията на онова, което се нарича човещина, което превръща едно същество в човек. Качества заложени в човешката същност, даващи завидна сила. Именно това ги прави и много опасни за околните. Без да осъзнават, те полагат усилия да ги притъпят или скрият още от ранна възраст, когато това е възможно. Процес, наречен с различни думи, като обуславяне, изграждане на характер, его, травмиране, възпитание… Тъй като тези качества идват от същността – от най-вътрешното, от ядрото, те не могат да бъдат унищожени. Те винаги са там. Разликата е дали човек има връзка с тях.

Тази поредица от семинари е за изследване на Качествата на Същността – това как човек ги живее, как ги разбира, как да се завърне към тях, ако се е отдалечил. Поредицата се състои от 12 части, всяка отдадена на по едно от тези качества. Всяка стремяща се да възвърне блясъкът на диамантът, да го почисти, да го изрови някъде от миналото, когато той е изпаднал от Короната, че да може тя отново да завърне притежателят ѝ на трона на човешката същност.

В тази поредица до сега сме работили с:

Самочувствие

Този семинар е възможност за всеки участник да погледне в дълбочина към самочувствието си, моделите които използва, за да прикрива неговата липса или изобилие. Тези модели много често са неосъзнати, създадени в ранна възраст и добре отъпкани. Толкова, че се превръщат в стандартно поведение. Човек започва да си казва: “Аз съм такъв.” или “Няма друг начин.” толкова често, че го превръща в своя реалност и забравя кой е. Така губи свободата да бъде себе си. Става лесен за манипулация. Осветляването на тези модели е ключов момент за завръщането към здравословното самочувствие, към свободата, лекотата, насладата от живота.

Любов

Едно от най-криворазбраните качества с които сме дарени. Криворазбиране, което носи много страдание от древността без особени промени до днес. Живеем във времето на бурното развитие на технологиите, а по отношение на любовта често сме в древността. На дали има човек, който да не е бил опарен от любовта. Какво е тя наистина? Инструмент за мъчение или за наслада?

Радост

Едно на пръв поглед повърхностно и много приятно, но също често много криворазбрано и потиснато качество.

Красота

Проявлението на Красотата, като качество на същността в днешно време е голяма рядкост. Все още е лесно видима при бебетата. Другата красотата, която е плод на външна украса и няма нищо общо със същността, е лесно видима, особено процъфтяваща на вечерни събития, като балове, Оскари, дискотеки… Събития изпълнени с грим, тоалети, прически, парфюми, аксесоари, пластични операции, изкуствени зъби, токчета… Неизброими са нещата, който човек прави, за да прикрие, нараненото си същностно качество Красота. Степента на прикриване е пропорционална на нараняването, а степента и се ограничава само от финансовите възможности.

Чувственост, жизненост

Едно качество, изказано с две думи. Качество колкото въздигнато от разбирането на всички изкуства, толкова потъпкано от разбирането на бизнеса. Една борба между идеята за страст и идеята за успешност, изпълнена с купища криворазбрани неща, а от там и страдание. Истината е, че нито страстта нито успешността имат нещо общо с това качество. То е преживяването на потока на соковете в тялото, на енергията в полето му, на трепета на живота.

Останалите същностни качества са:

D