Тантра е подход към живота за израстване в него (просветление). Тя е много древна практика, стигнала до нас, през различни школи. За това днес могат да се чуят много определения за Тантра. На мен ми харесва определение, което чух от Ошо:

Тантра е да бъдеш с онова, което е.

Просто определение, което лесно може да бъде изкривено в разбирането му. В същото време изключително прецизно.

Тантра казва, че каквото и да се случва, стига да не е живтозастрашаващо, човек може да остане свързан с жизнеността си и да има преживяване на момента. Много често човек бяга от преживяването, като се затваря, обезчувствява, диша вяло, блокира, заспива…

Тантра е срещата на жизнеността и отпуснатостта, на мъжкото и женското… срещата на противоположностите. В нея дуалността и разделението изчезват. В нея има обгръщане на крайностите, сливане, което носи върховна наслада. Тази наслада е различна от оргазма. Той е моментно огнено състояние, което прегаря бързо. Насладата може да бъде вечна. В нея времето изчезва, удоволствието се разлива, животът се проявява…

Тантра не е нито за любовта, нито за съпричастността. Тя не е романтична, нито абстрактна, а е много пряма, практична, заземена. Тантра е за осъзнато преживяване. Тя смята, че осъзнотостта е светлината, която е пулсацията (живота) на Вселената – Бог.

Тантра е от малкото практики, които възприемат физическото тяло, като божествен храм, заслужаващ подобаваща грижа. Тя не познава лишения. Тантра казва Да на живота, Да на насладата, Да на тялото, Да на гнева, Да на радостта, Да на тъгата, Да на страха, Да на сексуалната енергия, Да на всичко онова, каквото е. Тантра не познава Не.

Тантра казва, каквото и да се случва, остани свързан с жизнеността си и позволи на преживяването. В частност това означава, че ако има сексуален трепет, Тантра казва: “Преживей го.”. Отношението на Тантра към секса е колкото привлекателно, толкова и криворазбрано.

Според Маргот Ананд, основателката на СкайДенсинг, една от големите школи за Тантра, тантричният подход е:

  • да се научиш да обичаш себе си;
  • да пуснеш вината;
  • да се наслаждаваш на спонтанността;
  • да култивираш удоволствие;
  • да откриеш медитацията;
  • да пуснеш постигането на цели;
  • да позволиш отдаването (предаването).