Около Тантра има много заблуди. Една от най-популярните е, че Тантра е секс, специален секс, незабравими пози, секс без свършване, секс без докосване… Истината е, че Тантра казва, ако се появи сексуална енергия, преживей я. Какво означава да я преживее човек – това може да бъде много различно – понякога може да означава секс без свършване, а друг път със свършване или пък само галене или гледане… Има хиляди варианти. Тантра няма цел какво да се случи и няма утъпкани пътища. Тя е в хармония с живота с проявлението на енергията в мига.

Друга заблуда е, че Тантра е индийска музика, ароматни пръчици, червени чаршафи, тежко дишане, пеене на мантри… Тантра е преживяване, а не декор. Човек може да е в Тантра без да има нито едно от тези.

Друга заблуда е, че Тантра е да приемаш всичко. Тантра не е приемане, а е преживяване. Човек може да приеме, че е гневен, което е много различно от това да преживее гнева си.

Ето още няколко примера за криворазбиране на Тантра. Те са конкретни пример и не са общовалидни и нямат претенции за изчерпателност:

Пример 1

На човек не му се става за работа и решава да остане в леглото, защото Тантра казва да прави, каквото му се прави. А всъщност го е страх да иде на работа, защото има усещане, че не се справя. Истинската Тантра казва бъди с усещането, че не се справяш.

Пример 2:

На мъж му се прави всеки ден секс с жена му. Тантра казва, ако имаш такъв импулс, следвай го. Но как той да бъде тантрист, като му отказват. А всъщност мъжът иска секс, защото така има усещането, че е приет, което иначе липсва. Истинската Тантра казва, преживей страха си от отхвърляне.