Деси

Имам изключително грижовна майка с която се чувахме по седем-осем пъти на ден с продължителност на всеки разговор около 20-30 минути, през което време ми се даваха наставления от това как да облека десет годишното си детето до дали е ходило до тоалетна, яло спало, да включа телевизора на дадена програма, за да му кажа да гледа избрания от нея филм или предаване – команди, заповеди, разпоредби и разпити.

Десет години се опитвах се да бъда добрата дъщеря, която не противоречи на любящата си майка, защото така е възпитана. Неглижирах собственото си мнение, за да „слушам“ и да се подчинявам на мама, защото така трябва! И трупах, и преглъщах, и таях в себе си! И защо?!? Буцата, която се събираше от цялата тази заливаща ме лавина, беше на път да пръсне гърдите ми! Вече усещах, че това не може, а и не искам да го търпя. Аз все пак съм човек на 40 години и мога да се грижа за себе си, за семейството си и за децата си. Чувствах се все по-малка и незначителна, като гост в собственият си дом и напълно излишна в семейството, защото мама работи близо до дома ми и има по половин ден свободен, в който ще дойде у нас и ще сготви, ще изглади, ще изчисти и ще свърши моята работа. Чудесно, това е много хубаво – любовта извира от сърцето ѝ и по този начин я показва, но именно тази любов и загриженост ме давеше, заливаше ме през глава и аз бавно, но сигурно се давех от чувството за непотребност…

Направих си Семейна констелация при Димо. По време на работата лавината от негативни емоции, напрежение и безсилие, заседнала в гърлото ми и набирала сили цяло десетилетие, започна да се надига и бушува. В края на констелацията аз бях друг, направо прероден човек – емоциите в мен бяха отстъпили място на разбирането, приемането, любовта и смирението. Сякаш бях извървяла пътя от единия до другия емоционален полюс – от студа, чернилката и негативизма към топлината, любовта и позитивизма.

Но не това е чудното за което ви говоря въпреки, че този преход се случи в рамките само на три часа. Най-красивото се случи на другия ден – синът ми, смисълът на живота на майка ми, който непрекъснато ми противоречеше и ми се противопоставяше, беше неузнаваем. Още с отварянето на очичките той грейна, енергията между нас протече безпрепятствено, без напрежение – такава, каквато би било нормална да бъде между майка и дете – безгранична двустранна любов, която не е необходимо да се изказва, тя просто се усеща, тя те кара да се изпълваш с любов и умиление. Тя преизпълва душата и сърцето и сякаш имаш чувството, че ще полетиш. Душата ми пърхаше от щастие! Аз успях да се свържа истински със своето дете! В този момент аз изпитах онази майчина любов към него, която бях изпитала в деня на раждането и на двамата ми сина. Помолих го да свърши нещо и вместо традиционния отказ, получих – “Да мамо!”. Това моят син ли е?

Ето това е чудото, което ми се случи – отърсих се от обсебващата любов на моята майка, която ме беше държала, макар и несъзнателно, далеч от истинската енергийна връзка със сина ми.

А какво се случи с отношенията с майка ми ли? Тя разбра, че аз съм вече порасналата ѝ дъщеря, която е способна и достатъчно отговорна да се грижи за семейството си. Само за три часа падна завесата от негативизъм, която замъгляваше истинските ми чувства към нея. Разбрах, че мога да я обичам така, както една дъщеря обича човекът, дал ѝ живот и дарил я с цялата безгранична майчина любов. Сега се чуваме само по веднъж – вечер, за да си кажем на кой как му е минал деня и толкова. Разговорите ни са не повече от 10-тина минути и когато приключваме разговор тя не изстрелва още десетки въпроси, на които държи да чуе отговора, а с разбиране и любов си пожелаваме приятна вечер.

Благодаря на човека, който ми подсказа за констелацията, на вълшебника Димо, който леко и нежно ме преведе през този сложен процес и на всички участници в констелацията. БЛАГОДАРЯ ВИ, защото без вас нямаше да ми се случи всичко това.

Пожелавам на всички, които се колебаят или нещо ги терзае, да не отлагат и да не се чудят, а да се решат на тази съдбовна, дори бих казала животопроменяща крачка – чудесата се случват, стига само да си го пожелаем!На всички, които четат тези редове пожелавам много любов, щастие, топлина и сбъднати мечти, които изцяло зависят само и единствено от нас.