×
начало Димо запази час отзиви кошче за емоции абонамент речник публикации приятели активни медитации
D

ДДС на егото

Често човек ПРИДАВА СТОЙНОСТ на предмети, каквато те всъщност нямат. Играта започва в детството. За едно дете е лесно да придаде стойност ПРИНЦЕСА на кукла. Това е моментът от който то задлъжнява с Данък за Добавената Стойност (ДДС). Започва да се грижи подобаващо за ПРИНЦЕСАТА, макар тя, като предмет, да е също толкова пластмасова, колкото СЛУГАТА. Ако не ѝ беше придало стойност, нямаше да дължи ДДС.

Плащането на това ДДС е от безобидно към приятно и помага на детето да оцелее. Не така стои въпросът, ако детето продължи играта след като порасте, възприемайки себе си за ПРИНЦЕСА. Тогава ДДС-то пораства кралски и може да струва цяло състояние, гарнирано с казан от болка, поради разминаването с реалността. Една обикновена жена, с поведение на ПРИНЦЕСА, е много трудно да бъде изтърпяна от ОБИКНОВЕН мъж – както финансово, така и емоционално. Това е толкова вярно, колкото и обратното – една ПРИНЦЕСА трудно може да търпи ОБИКНОВЕН мъж.

Дядо Коледа е добър пример за Добавена Стойност на нещо, което дори не съществува. За това пък ДДС-ето му е завидно. Не е тайна, че продажбите през декември нарастват тройно, за да може едни вещи да се превърнат в подаръци. Това пак е придаване на стойност. Подаръкът сам по себе си не е проблем. Даже е приятно нещо. Капанът се отваря, когато на подаръка се придаде стойност – ЛЮБОВ, а ДДС-то наложи любимите хора да получават СКЪПИ подаръци.

Играта Добавена стойност не престава с възрастта, а се рафинира. Става все по-убедителна, все по-сериозна и все по-солидно подкрепена от железни аргументи, които всъщност са кухи. Човек често толкова се улисва в нея, че губи връзка с реалността, което отваря портите на страданието.

Когато човек е свързан вътрешно с красотата си, той грее. Излъчването му е толкова силно, че хората около него не обръщат внимание на външния му вид. Когато човек загуби вътрешното преживяване на красотата си, има голяма вероятност да започне да придава стойност на разкрасителните процедури. А това налага ДДС. Размерът му варира силно от грим, боядисване, дрехи, обезкосмяване, татуиране… до силикон, филъри, хирургични корекции… Цената е както парична, така и болка, разочарование.

Колите са прекрасен пример за добавяне на стойност при липса на самочувствие, сила, власт. Всяка кола от Трабант до Мазерати ще закара човек от едно място до друго. Но не всяка ще донесе усещането за надмощие, охолство, заможност… ДДС-то налагано от автомобилната индустрия предлага неограничени възможности.

Сексът се слави със завидна придадена стойност, особено сред мъжете. Понякога за да се доказват, че са мъже… или пък за да се свържат с безусловната любов от утробата… или по някаква друга причина, подкована от солидните аргументи за върховно удоволствие. Всъщност колко пъти сексът наистина носи това удоволствие? А какво ДДС секс плаща един мъж: нови ботуши, разхождане на кучето, грижа за дома, разделяне с приятели, загърбване на достойнство, лишаване от свобода… ДДС секс не е само мъжки данък. Всяка жена, стига да иска, може да провери своя дял от налога.

Често човек придава стойност СПЕЦИАЛЕН на друг човек, като се влюбва или сприятелява с някого. При влюбването данъчните дават отстъпка меден месец. При нея ДДС-то е изключително благо до екстатично. Този период отминава и данъчните стават безмилостни, точно както само едни данъчни могат да бъдат, налагайки ДДС любов. Под безмилостни визирам безсънни нощи, тресящи емоции, ревност, алкохолизъм, разоряване, страдание…

Изключително болезнено е ДДС – деца. Почти всеки родител иска неговите деца да са НАЙ – умните, добрите, оправните, здравите, силните, грижовните, заможните, да знаят езици, да спортуват, да носят медали, добри оценки, внуци… Тези желания вървят с ДДС НАЙ-. Водене по уроци, танци, спорт, учене заедно или занималня, БИО хранене, готвене, разочарование, напрежение…

Често хора, които нямат деца, дължат ДДС деца, защото им придават върховна стойност, например смисълът на живота. Да бъдеш смисълът на живота на някого не е върховна стойност, а е върховна тежест. ДДС деца и в този случай варира много от търсене на партньор през медицински интревенции за забременяване, та чак до това децата да плащат със своето страдание, лишени от свободата да живеят живота си, защото трябва да оправдават очакванията на родителите си.

Всеки човек може да внесе ОСЪЗНАТОСТ на какво ДОБАВЯ СТОЙНОСТ и какво ДДС плаща. Дали си заслужава ДДС-то? Дали е по силите му? Дали иска да го плаща? Плащането на ДДС-то не е лошо нещо само по себе си. Липсата на осъзнатост за него е предпоставка за страдание. Страдание, което няма ограничение. Осъзнатостта има силата да освободи човек от налога за разлика от финансовото ДДС. За целта е нужно човек да признае и опознае ДДС-етата си.

Димо

D