×
начало Димо запази час отзиви кошче за емоции абонамент речник публикации приятели активни медитации
D

Гъши разум

Летейки във формата на буквата “V”, птиците изминават с над 70% по-голямо разстояние отколкото, ако всяка лети сама. Когато всяка птица размаха криле, тя създава на птицата след себе си възходяща струя въздух. Хората, които вървят в една посока с усещането за принадлежност към дадена общност, стигат целта си много по-бързо и лесно, защото пътуват благодарение на помощта на другите.

Когато някоя птица се отдели от ятото, усеща трудността от опита си да се справи сама и се връща обратно в него, за да се възползва от повдигаща сила на предната птица. Ако имаме разум колкото една гъска, ние ще останем в ятото заедно с хората, които вървят в същата посока като нас.

Когато летящата отпред гъска се умори, тя изостава назад, а на нейно място застава друга. Много е разумно да се редуваме, когато вършим изтощителна работа, независимо дали сме хора или отлитащи на юг гъски. Гъските отзад крякат, за да насърчават тези отпред и да им помагат да поддържат скоростта. Какви послания изпращаме ние, когато “крякаме” изотзад?

Когато някоя гъска се разболее или я улучи сачма на ловец и тя се отдели от ятото, с нея се отделят още две гъски, за да ѝ помогнат да кацне и да я защитават. Те остават с пострадалата гъска, докато тя се възстанови или докато умре. Едва тогава отлитат сами или с друго ято, за да настигнат групата си.
Ако имаме разум, колкото една гъска, и ние ще се държим един за друг по този начин.

НЕИЗВЕСТЕН АВТОР

D