×
начало Димо запази час отзиви кошче за емоции абонамент речник публикации приятели активни медитации
D

Притча за помощта

Един ден в какавидата се появила малка дупка. Един човек наблюдавал как пеперудата часове наред се бори за да излезе от малкия отвор. В един момент му се сторило, че тя няма да може да излезе със собствени сили. Човекът решил да и помогне. Разширил отвора и пеперудата излязла с лекота. Но тя била много малка със сгънато тяло и слепени криле. Човекът продължил да наблюдава процеса с надеждата, че един ден крилете ще се отворят и пеперудата ще литне. Това не се случило. Пеперудата прекарала живота си с изкривено тяло и слепени криле. Тя никога не могла да полети.

В желанието си да помогне, човекът не уважил борбата на какавидата, създадена от природата и необходима за да се изпълнят с жизнени сокове тялото и крилете ѝ. За да може пеперудата да стане достатъчно силна, че да излезе сама от какавидата и да полети.

Понякога борбата е точно това от което се нуждаем в живота. Липсата на препятствия в живота би ни осакатила. Ние не бихме могли да бъдем толкова силни, колкото трябва и никога не бихме били способни да полетим.

D