×
начало Димо запази час отзиви кошче за емоции абонамент речник публикации приятели активни медитации
D

Защо гей?

Пиша тази статия без претенции за изчерпателност. Наясно съм, че темата може да активира хора, както и да помогне на други. На активираните пожелавам да намерят сили да преживеят предизивкителството си.

За да бъде човек гей има причини. Всеки може да ги изследва, стига да иска. Никой не е длъжен да го прави. Някои хора се гордеят с това че са гей, за други е безразлично, а трети страдат.

Половият орган се определя от природата. Гейството се определя от психиката и половия орган. Психиката е изключително сложен и комплексен набор от правила за оцеляване. Тя се изгражда през целя живот, като водещо значение имат уязвимте моменти, каквито са:

Когато едно дърво пониква, стъблото му е нежно и гъвкаво, за да може да си намери място светлина, нагаждайки се спрямо околната среда. Някои стебла тръгват право нагоре, а други хващат СТРАНИЧНИЯ път, заобикаляйки препятствия, правейки чудеса от храброст, за да намерят своя начин да оцелеят. С времето стъблото се втвърдява, че да може да носи своята тежест и да устоява на външните заплахи. Веднъж втвърдено, промяната става невъзможна.

При психиката е подобно с тази разлика, че тя не е материална и възможността за промяна при нея остава отворена през целия живот. Тази промяната има цена – излизане от познатото. Гмуркането в непознатото може да е изключително страшно до невъзможно. За него е нужно психиката да се подготви, както тялото има нужда от разгрявка преди тренировка, за да не се контузи.

Причините за гейство са индивидуална комбинация за всеки, макар да има общи тенденции. Ето някои от тях:

Емоционален тормоз

Съпруг тормози емоционално жена си, а тя преглъща, трупайки отвръщение. В един момент чашата прелива и тя го напуска, добавяйки в психиката си: “Никога повече връзка с мъж. Мъжете са тирани.” Понеже жената има нужда от любов, но вече бяга от мъжете, тя се преориентира към женския пол.

Бременност

Бременна жена прави болезнен секс със съпруга си и преглъща. Преглъщането носи послание на плода в утробата: “Мъжете причиняват болка.”

Ако детето е от женски пол с това послание може да стане:

Ако детето е мъж, то може да стане:

Последното изглежда мечта за много мъже, но такъв човек е зависим от жените си, защото за него друго няма. Ако жената го зареже, той няма приятели да сподели и преживее болката. За него жената е всичко. Той не е свободен. Той живее чужди убеждения и дори не знае от къде му е дошло.

Глад

Мъж израстнал в глад за мъжка енергия. Това се случва когато:

Такъв син е доста вероятно да стане гей, защото е гладен за мъжка любов, топлина, одобрение, приемане. Не ги е получил в деството от баща си и за това ги търси от други мъже. Изиква се голяма сила от баща му, че да може да признае липсата си. Ако бащата няма такава сила, той вероятно ще осъжда гейството на сина си, защо иначе трябва да признае, че е наранил сина си.

Аналогично е с жена израстнала в глад за женска енергия.

Злоупотреба

Всяка злоупотреба може да породи неприязън и да превърне в гей. Злоупотреба може да бъде:

Еднополови групи

Прекарване на дълго време сред еднополови, както се случва в армията, някои училища, вероизповедания, работна среда, може да доведе до гейство.

Кърмене

Кърмачка взима вещества (лекарства, опияти, цигари…), които проникват в кърмата и я тровят. Ако кърмачето е мъж, може да развие отвръщение към гърдите или да получи послани, че жените са отровни и да ги избягва, което да го сближи с мъжете и да стане гей.

Възможна е и другата крайност. Кърмачка да се заиграва с кърменото или кърми дълго, а детото изпитва огромно удоволствие и да продължи да търси гърди в зряла възраст. Ако детето е:

Аналогично се получава, ако кърмачка отбие болезнено – твърде дълго или твърде рязко или преди детото да е готово. Такова дете може да остане с “недостиг на гърди” и в зряла връзраст да търси тяхното присъствие.

Угаждане

Ако майка е бременна с момче, а мечтае за момиче, плодът в желанието си да угоди, може да се превърне в гей или травестит.

Ако баща мечтае за мъжка рожба, че да правят мъжки неща заедно, а му се роди дъщеря и той не зачете това, а се държи с нея като с мъж, тя може да стане мъжкарана и в последствие гей.

Търсене на внимание

В нуждата си да бъде видян, човек често прави странни неща. Гейството може да бъде такова нещо. Такива хора обикновено са силно натрапчиви и показни в поведението си и външния си вид. Те всъщност са просяци на внивание и според степента на глада си могат да бъдат много досадни. Не рядко даже отнасят обиди и бой.

Съблазняване

Ако човек е съблазнен от друг от същия пол и се отддае на прекрасно преживяване, може да стане гей. Такива обикновено са еднократни връзки и след тях човек се завръща към противоположния пол.

Търсене на липсващо

Мъж, който не харесва тялото си – не го намира достатъчно мускулесто, мъжко, силно, възприема члена си къс, дебел, крив, грозен, може да започне да търси красота в чужди мъжки тела, да развие нужда да ги вижда голи, пипа, да получава одобрнието на красиви (според него) мъже и да влезе в сексуална връзка.

Жена, която не харсва гърдите си, намира формите си за неженствени, косата си за недостатъчно гъста, дълга и здрава, интмните устни възприема за грозни, зърната на гърдите си за твърде големи, може да започне да търси липсващата си красота в друга жена и да влезе в интимна връзка с нея.

Как ще се развие психиката е много трудно да се предвиди. Една и съща ситуация, може да предизвика противоположни реакции. Например майка, която прекалено обича дъщеря си, може да я превърне в лесбийка, а може и да я отврати от женската любов. Далеч не всяка ситуация има въздействие. Това, че нещо от изброените примери се е случило в живота, не означава, че ще има ефект. За това е важен индивидуалния подход в откриването на причините. Не случката е определяща, а реакцията на човека към нея. Веднъж осъзнал ситуацията си, човек може да потърси как да излезе от болката от гнева за да заживее свободен. Заслужава си всеки желаещ да се вгледа в собствените си причини. Може да го направи сам или с помощта на терапевт. Осъзнаването на причините по някога е достатъчно човек да се облекчи от страданието си, а по някога е нужно допълнително преживяване на задържани чувства, страхове.

Димо

D