Основна храна за руснаците, наричана гречка от тях, срещана след славяните. В България незаслужено пренебрегната, макар на разположение. Елдата е смятана за прекрасна храна, дори причина Русия да спечели Втората световна, защото е изхранвала армията си с елда. Това са имали. Елдата накисната във вода след час-два е готова за ядене, дори без варене, което на фронта е от голямо значение. Това ѝ уникално качество я прави подходяща за суровояди. Тя не е житно, няма глутен и не слепва, не запича, не алергизира. Тя не е бобово и не подува корема, като леща, боб, нахут. Богата е на ценни вещества. Има съвсем лек вкус с типична жилка, която дразни някои хора при първа среща. Продава се в два варианта: зелена и кафява. Зелената е оригинала с лек вкус, кафявата е препечена зелена и по-разпространена на пазара. Зелената е смятана за по-здравословна.
1. Чаша елда накисвам в кана на блендер с чаша и половина вода за час, може и цяла вечер.
2. Добавям едно яйце в каната, сол по желание.
3. Смилам (блендирам) 5-10 секунди. Сместа е готова.
4. Сгрявам незалепващ тиган на 120 градуса.
5. От каната на блендера разливам тъничко по възможност. Не стават тънки, като палачинки, а като катми.
6. Като се отлепят крайчетата с шпатула обръщам.
7. Пека от другата страна.
8. Ям. Най-обичам поляти с шарлан (студено пресовано слънчогледово олио). Вкусно и полезно.