×
начало Димо запази час отзиви кошче за емоции абонамент речник публикации приятели активни медитации
D

Ошо

Индийски мистик, духовен учител, просветлил се на 21 години, напуснал Земята през 1991. Много обичан и много мразен. Вдъхновил животът на стотици хиляди и обявен от Щатите за престъпник номер едно, прогонен от много европейски държави заради силната му подкрепа в свободата на индивида.

Ошо основно е медитатор. Голяма част от живота си прекарва в медитация. Говори и учи на нея. Създава серия активни медитации, предназначени за съвременния човек, за когото да затвори очи и навлезе в медитация често е непосилно. В активните медитации има движение, понякога до изтощение, което по естествен начин озовава човек в медитация.

Създава Мултивърсити – терапевтична среда в която среща терапията с медитацията. Казано с други думи – научният западен подход с източният загадъчен, канейки най-добрите терапевти за времето си да работят там, като ги учи как да внасят медитация и осъзнатост в работата си. Ошо създава 3 медитативни терапии, последната от които в края на живота си – Мистична роза, считана за шедьовър.

Ошо е изнасял беседи в отговор на зададени му въпроси от неговите саняси (духовни ученици). В последните години на беседите са се събирали над 10ооо човека. Продължавали са около час и половина и повечето са записани аудио, по-късните и видео, след което са разписани като текст в множество книги (над 400), част от тях са преведени на български. Записите дават възможност днес да бъде ползван в оригинал, без да бъдат изкривявани думите му. Той казва, че говори за да чуем тишината. Ако само мълчи, ще заспим и за това говори по специфичен начин с големи паузи, ставащи все по-големи с възрастта му. Тези беседи са безценно наследство, внасящи много яснота по много въпроси за живота. Те помагат човек да бъде по-осъзнат, да поеме отговорност за действията си, като зрял индивид.

Мирогледът на Ошо е изключително богат. Прочел е над 5ооо книги. В Пуна (Индия) създава комуна, където с него живеят и работят по един нов начин неговите саняси. Самият той нарича това експеримент. Преминава в мълчание, казвайки че санясите му вече са готови за този нов вид по-дълбоко общуване с духовен учител. Той говори малко само по практически въпроси със секретарката си Шийла. Тя мести комуната в Орегон (Щатите), където превръщат парче пустиня в оазис. Шила извършва куп престъпления, включително убийства и кражби на значителна сума пари, злоупотребявайки с гласуваното и доверите и власт. Щатите вдигат мерника на случващото се. Положението се затяга и Шийла напуска комуната. Ошо проговаря на другия ден след три и половина години в тишина.

Щатите го арестуват и принуждават да напусне страната, като преди това тайно го натравят с отрова, неоставяща следи – радон. Трябвало е да умре максимум до година. Той живее още 10, завръщайки се в Пуна, прогонен от цяла Европа, в нарастващи силни болки, като продължава да изнася беседи.

Ошо казва, че е огън, а не мехлем, за да може да изгори, всичко, което не е необходимо, за да може да освободи индивида от обусловеността му. Изключителен защитник на индивидуалността – на това всеки да може да бъде, онова което Господ му е отредил, за което е дошъл на този свят. Негови са думите, че е готов да пожертва цялата история на човечеството, за да спаси дори една единствена индивидуалност.

Животът около него е бил изключително нещо, но не и лесен. Той предизвиквал много хората, вадейки ги от коловозите, от отъпканите пътища.

През основната част на живота си, като духовен учител е използвал името Багхван. Към края на живота си, казва че вече е не онзи човек – Багуан, че вече е никой. Тогава адвокатът му предлага да използват името Ошо, идващо от океан на английски – оушън, символ на безкрайната мъдрост, на живота и на сливането на отделните капки в едно, загубващи егото си.

Той е искал да няма учение с неговото име, а също и да бъде забравен след смъртта си. Бил е за Буда, но не и за будизма, за Исус, но не и за християнството… Защото тези учения опасно се превръщат в стремеж да се живее чужд живот, което изгубва индивидуалността.

[написано от Димо по спомени от разкази на хора, свързани с него, биографични книги и беседи на Ошо, без претенции за пълнота и 100% вярност]

D