×
начало Димо запази час отзиви кошче за емоции абонамент речник публикации приятели активни медитации
D

Порастване и зрялост

Порастването е качество на физическото тяло. Порастването се случва независимо от волята на човек. Това важи за целият му процес от раждането през остаряването до смъртта.

Зрелостта е нещо съвсем различно. Тя е качество на поведението. Тя може да се случи, а може и да не се случи. Случва се, когато човек е свободен от травмите на миналото. Всяка неотработена травма е като котва, непозволяваща зрелостта и караща човек да прави странни неща, които погледнати отстрани да изглежда, като дете.

Ошо – ЗРЕЛИЯТ ЧОВЕК ДАВА

“Човек съзрява в момента, в който започне по-скоро да обича, отколкото да се нуждае. Когато започне да прелива, да споделя, когато започне да дава. Акцентът тук е напълно различен. В първият случай акцентът е върху това как да получиш повече. При вторият случай той е върху това как да даваш повече и да даваш безусловно. Това е израстване, зрелост, идване в себе си. Зрелият човек дава. Само зрелият човек може да дава, защото само зрелият човек има. Тогава любовта не е зависима. Тогава можеш да обичаш независимо от това дали другият човек обича или не. Тогава любовта вече не е взаимоотношение, а състояние.”

Ошо

D