×
начало Димо запази час отзиви кошче за емоции абонамент речник публикации приятели активни медитации
D

Работа с тяло

Работа с тяло е наименованието на група от терапии. Общото за тях е физическото въздействие върху човешкото тяло, чрез допир, натиск, галене, докосване, движение. Пример за работа с тяло е масаж. Работата с тяло се случва на ниво тяло. Умът работи на друго ниво, поради което е трудно работата с тяло да бъде обяснена с думи. Това е нещо като да попитаме “Зелено ли е числото пет?”. Работата с тяло е нещо, което може да бъде усетено, преживяно от тялото.

Работата с тяло става все по-необходима с изчезването на любовта между хората. Изчезват човешките отношения. За пълното отпускане на тялото някога е била достатъчна любовната игра между телата на двама влюбени. Днес хората масово са забравили къде да докосват, как да пипат, колко дълбоко да стигат, станали са непохватни в докосването. От друга страна обществото ни учи да отричаме тялото си, което означава да отричаме себе си. Тогава човек е слаб и е лесно да бъде манипулиран.

Работата с тяло е завръщане на човек към същността си. Колкото човек е по-близо до същността си, толкова е по-силен, по-чувствителен, по-любящ, по-жизнен. Тогава той е в хармония със цялото Съществувание.

D