×
начало Димо запази час отзиви кошче за емоции абонамент речник публикации приятели активни медитации
D

Ритуали

Ритуалът е серия от действия, жестове и думи, със символичен облик и завидна сила. Прави се по повод, като например сватба, раждане, победа, дипломиране, загуба, пречистване. Може да бъде групов или индивидуален. Характеризира се със сила, магнетизъм, разнообразие, ефект и последици.

Ритуалите далеч не са отживелица. Те присъстват в ежедневието на съвременния човек. Пример за това е здрависването. Ритуал възникнал в миналото, за да покаже, че човек не държи оръжие в дясната си ръка. Пример за друг ритуал е наздравицата. Този ритуал идва от времето, когато хората са се тровели с течни отрови. В знак, че черпещия няма намерение да трови е вдигал наздравица, като енергично е удрял чашата си в тази на госта, така че течностите от двете чаши да се разплискат и смесят. Отпиването на черпещия от смесените течности е показвало добрите му намерения към госта.

В днешно време тровеното с течност не е актуално. За това пък спазването на този ритуал е особено актуално. За една вечер човек може да го извърши множество пъти. Този ритуал не носи неприятни последици. Далеч не е така въпросът с всички ритуали. Не рядко намерението за благ ритуал е опорочено от неосъзнатостта какво седи зад него. Един особено ярък пример за това е сватбеният ритуал.

Идеята му е да сплоти двама човека. Той се състои от няколко самостоятелни ритуала. Един от тях е разчупването на питката високо над главите на младоженците. Бурно аплодирано събитие, имащо за цел да покаже кой ще командва в семейството. За да може войната за власт да бъде затвърдена в деня на сватбата са включени още няколко ритуала със същата цел, а именно – кой ще настъпи пръв другия след подписването, кой ще изпие пръв чашата с шампанско. Впечатляващ е ентусиазмът в подкрепата на гостите в тези ритуали.

Друга група от ритуали в сватбения ден има за цел да увековечи съюза на младоженците. Младоженците разменят халки, символ на безкрая, пият от завързани чаши и получават пожелания за вечна любов, безкраен съвместен живот и нищо да не може да ги раздели. Прекрасни пожелания, но практиката показва, че реалността далеч не е само розова и любовта често прераства в омраза. Мъчение е да си вечно завързан за човека, когото мразиш. Резултатът е домашно насилие /физическо, психическо, финансово/, без да може човек да избяга от него.

Лъжата е един от най-големите убийци на брака. Съвременният сватбен ритуал е наситен с лъжи от сорта на снахата е станала рано и омесила питка, събрала съчки, запалила огън, който сега ще сподели. А снахата дори няма огнище в къщи и много вероятно да не знае как се меси питка, а всъщност цяла сутрин са ѝ махали косми от едни места и слагали на други, че да изглежда по-красива, такава каквато повече вероятно съпруга ѝ няма да я види повече. Лъжи, лъжи, които убиват любовта.

Всяко съжителство има трудни моменти и това не е тайна. Неразбирането и неактуалността превръщат сватбеният ритуал в ускорител за напрежение в семейството. Някога, когато е бил създаден, този ритуал е бил много на място. Днес е загубил адекватност.

За тези които търсят актуални ритуали, базирани на традициите, съобразени със съвременния живот, Димо адаптира ритуали за различни поводи, като раждане, сватба, влизане във връзка, прекратяване на връзка, аборт, зрялост (пълнолетие), започване на нова и приключване на стара дейност.

D