×
начало Димо запази час отзиви кошче за емоции абонамент речник публикации приятели активни медитации
D

Транзесенс

ТранзЕсенс идва от Транзит към Есенцията или казано на български – директно към същността. Този метод се основава на вглеждане във вътрешните конфликти, които не позволяват на човек да живее в същността си. Вътрешните конфликтите буквално изваждат човек от същността и започват да го подмятат от едната крайност на конфликта в другата, като топче пинг-понг. За да оцелее в тази безмилостна игра човек неосъзнато изгражда механизъм, наречен характер или личност. Този механизъм е като една маска, която се появява да защити същността, давайки утъпкани модели на поведение. Дългото ползване на маската създава неудобства, уморява, задушава, изолира, което не позволява да има интимност, любов.

Същността е онова с което човек се появява на този свят. Онова с което Създателят го е дарил и му е отредил да внесе в живота. Тя дава възможност на човек да живее в настоящия момент. Борейки се със същността си, човек се бори с живота. Тогава идва апатията, изтощението, болестите, нещастието, смъртта.

Транзесенс не се занимава с помиряването на страните от вътрешните конфликти. Нито с тяхното приемане, съдене, разбиране, анализиране. Най-особеното за методът е, че той се занимава с ИЗВАЖДАНЕ частите на вътрешните конфликти. Свалил маската си, човек попада на същността си и заживява в настоящия момент, свободен от насадените чужди идеи. Настоящият момент е нещо много живо, цветно, привлекателно, приключенски непредвидимо, изпълнено с куп варианти и сила за посрещане предизвикателствата на живота. Настоящият момент не познава скука, рутина, апатия, страдание, драма.

История

Транзесенс е сравнително нов терапевтичен подход. Създаден е през 80-те години на миналия век от една от най-силните ошо-терапевтки – Тарика и нейният супервайзер по онова време – Чарли. Малко след това той губи интерес към метода. Тя продължава да го използва и развива, като от 2010 години започва да обучава и сертифицира в него.

D