×
начало Димо запази час отзиви кошче за емоции абонамент речник публикации приятели активни медитации
D

Тантра

Тантра е подход към живота за израстване в него (просветление). Тя е много древна практика, стигнала до нас, през различни школи. За това днес могат да се чуят много определения за Тантра. На мен ми харесва определение, което чух от Ошо:

Тантра е да бъдеш с онова, което е.

Просто определение, което е изключително прецизно и лесно може да бъде изкривено в разбирането му. Тантра казва, че каквото и да се случва, човек може да остане ЖИЗНЕН и да има ПРЕЖИВЯВАНЕ на момента.

Когато човек има прекалено силно преживяване в него се задейства ЗАЩИТЕН механизъм, който намалява ЖИЗНЕНОСТТА, като обезчувствява, намалява дишането, обърква, блокира… Това  ограничава ПРЕЖИВЯВАНЕТО и помага на човек да ОЦЕЛЕЕ в трудната ситуация. Казано с други думи, това СПАСЯВА.

Същият ЗАЩИТЕН механизъм се задейства и при спомен за прекалено силно преживяване. Този вид задействане се случва много по-често, от колкото горното. То е неадекватно и ОГРАНИЧАВА. Например при ухапване от куче е адекватно, човек да се обезчувстви, което е неговото преживяване на момента. Това е Тантра. Възможно е след такава случка, човек да се изплаши и повече да не иска да излиза в парка или всеки път когат види куче да бяга. Това не е Тантра. Това е ограничение. Тантричните практики учат как да се излиза от ОГРАНИЧАВАНЕТО в преживяванията.

Тантра е срещата на жизнеността и отпуснатостта, на мъжкото и женското… срещата на противоположностите. В нея дуалността и разделението изчезват. В нея има обгръщане на противоположностите, сливане, което носи върховна наслада. Наслада е различна от оргазма. Той е моментно огнено състояние, което прегаря бързо. Насладата може да бъде вечна. В нея времето изчезва, удоволствието се разлива, животът се проявява…

Тантра не е нито за любовта, нито за съпричастността. Тя не е романтична, нито абстрактна, а е много пряма, практична, заземена, телесна. Тантра е за ОСЪЗНАТО ПРЕЖИВЯВАНЕ. Тя смята, че осъзнотостта е светлината, която е пулсацията (живота) на Съществуванието (Бог).

Тантра е от малкото практики, които възприемат физическото тяло, като божествен храм, заслужаващ подобаваща грижа. Тя не познава лишения. Тантра казва ДА на живота, ДА на насладата, ДА на тялото, ДА на гнева, ДА на радостта, ДА на тъгата, ДА на страха, ДА на сексуалната енергия, ДА на всичко онова, каквото е. Тантра не познава НЕ.

Тантра казва, каквото и да се случва, остани свързан с жизнеността си и позволи на преживяването. В частност това означава, че ако има сексуален трепет, Тантра казва: “Преживей го”. Отношението на Тантра към секса е колкото привлекателно, толкова и криворазбрано.

Според Маргот Ананд, основателката на СкайДенсинг, една от най-големите школи за Тантра, тантричният подход е:

Криворазбрана Тантра

Около Тантра има много заблуди. Една от най-популярните е, че Тантра е секс, специален секс, незабравими пози, секс без свършване, секс без докосване… Истината е, че Тантра казва, ако се появи сексуална енергия, преживей я. Какво означава да я преживее човек – това може да бъде много различно – понякога може да означава секс без свършване, а друг път със свършване или пък само галене или гледане… Има много възможности. Тантра няма цел какво да се случи и няма утъпкани пътища. Тя е в хармония с живота с проявлението на енергията в мига.

Друга заблуда е, че Тантра е индийска музика, ароматни пръчици, червени чаршафи, тежко дишане, пеене на мантри… Тантра е преживяване, а не декор. Човек може да е в Тантра без да има нито едно от тези.

Друга заблуда е, че Тантра е да приемаш всичко. Тантра не е приемане, а е преживяване. Човек може да приеме, че е гневен, което е много различно от това да преживее гнева си.

Ето няколко примера за криворазбиране на Тантра. Те са конкретни примери и не са общовалидни и нямат претенции за изчерпателност:

пример

На човек не му се става за работа и решава да остане в леглото, защото Тантра казва да прави, каквото му се прави. А всъщност го е страх да иде на работа, защото има усещане, че не се справя. Истинската Тантра казва бъди с усещането, че не се справяш.

пример

На мъж му се прави всеки ден секс с жена му. Тантра казва, ако имаш такъв импулс, следвай го. Но как той да бъде тантрист, като му отказват. А всъщност мъжът иска секс, защото така има усещането, че е приет, което иначе липсва. Истинската Тантра казва, преживей страха си от отхвърляне.

D