×
начало Димо запази час отзиви кошче за емоции абонамент речник публикации приятели активни медитации
D

Приключване на незавършени връзки

След като се нахрани човек, нормално измива чинията си, за да е готова за следващото хранене. Има случаи в които това не се случва, защото човек е уморен или зает с нещо друго. Тогава остатъците храна в нея може да започнат да се развалят или пък да хванат коричка. Такава чиния се мие по-трудно и никой не би си сложил храна в нея. Защото знае, че колкото и вкусно да е сготвена новата храна, сложена в мръсна чиния, ще загуби качествата си.

С чиниите е ясно. А как е с интимните връзките?… На теория е същото, а на практика – точно обратното почти винаги.

Колко пъти човек започва нова връзка на чисто? Прави ли нещо за да изчисти старата или няма нужда от такова нещо? Вярно ли е, че щом хората са се разделили, значи връзката е приключила и нещата са на чисто? Това е все едно да кажа, че щом чинията е преместена в мивката, тя вече е чиста.

За някои връзки или аспекти от тях е лесно да се провери дали са завършени. За други е по-трудно или е необходима помощ от вън. Ето няколко ясни показателя, че една връзка не е приключила:

Последиците от една незавършена връзка може да се разделят в две групи. Едната е, че новите връзки се “овкусяват” от незавършените, точно както, ако човек си сложи ядене в мръсна чиня, то ще има привкус на старото. А в по-тежките случаи – на развалено, отвращаващо. Втората група е, че всяка незавършена връзка намалява капацитета за нови, защото чинията не е празна. Когато има с години трупани остатъци в нея, свободно място за нещо свежо, ново, питателно намалява или дори се изчерпва. Това важи, както за отделните връзки, така и за развитието на една връзка. То също важи и за връзките между приятели, колеги, учители, управници, шефове… , а дори и за връзките с предмети, дрехи, собственост – гардеробът ми прелива от дрехи, които не нося, но не мога да ги изхвърля. Интимните връзки се характеризират с по-голяма дълбочина и от там носят възможност за повече болка.

Семинарът

Този практически семинар е възможност на първо място човек да провери до колко са завършени старите му връзки. Както и да се вгледа в дълбочина какво конкретно е останало незавършено. Кои рани са останали отворени. Стигането до тази яснота, често не е лека задача. Веднъж стигнал до нея, човек може да я използва за основа, от където да позволи процесът на лечение да започне. Човек има нужда първо да види какво има в мивката, за да подбере и набави подходящи средства, че да измие чиниите. С връзките това може да бъде дълъг процес, който да не успее да свърши в рамките на семинара.

В семинара няма нужда да участват и бившите партньори физически. Всеки участник ще бъде свободен да се вгледа в старите си връзки и да обърне по-дълбоко внимание на избрани. Ще има споделяне, медитации, движение /танци/, упражнения, които ще подпомагат процеса.

Още по темата

За кого е подходящ:

За всеки имащ смелостта и силата да се вгледа в старите си връзки. Да признае, че може би има нещо незавършено в тях и има готовност да опита да провери, какво е положението. За всеки желаещ бъде във връзка. За всеки желаещ да даде пространство на партньора си да бъде себе си. За всеки търсещ свежото, новото, чистото, приключенското. За всеки, който се намира в по-горе изброените показатели, че една връзка не е приключила.

За кого не е подходящ:

За хора, очакващи готови универсални рецепти или теоретични модели, беседи. За хора, които нямат желание да осъзнават какво се случва. За хора, които са доволни от живота си и не искат да го променят.

D