×
начало Димо запази час отзиви кошче за емоции абонамент речник публикации приятели активни медитации
D

Усещане за храна

4. декември (събота), 10:00ч.
5. декември (неделя), 19:00ч.
310лв.
любими лакомства в неограничени количества, шише вода
отминало събитие

Човек се храни по няколко пъти на ден и въпреки това тази дейност остава доста неразбрана. От жизнено необходима за човешкото тяло, храната все по-често се превръща във вредна. Рядко човек си дава сметка как се отнася с тялото си, хранейки се. Всяко диво животно знае как да се грижи за тялото си. То има усещане за нуждата си от храна. Това усещане присъства дори и при животни, които израстват без контакт с майките си. Къде е това усещане у хората? Хората са най-образованите същества на Земята по отношение на храната си, а помага ли им това? Свободни ли са да се хранят с каквото искат или друг трябва да им казва какво да ядат? Какво е храна? – ядене, алкохол, цигари, шопинг…

Усещане за храна е поглед към емоционалната страна на храненето. Към това какви емоции се опитва да потисне или нахрани човек чрез ядене. Поглед към това за какво наистина е гладен човек.

Семинарът

Усещане за храна е практически семинар за изследване отношението към храната, нейното поглъщане или заклеймяване. Ще изследваме връзката между храната и емоциите – в частност гнева. Ще има пространство за работа с тези емоции – признаване, осъзнаване, изразяване.

В семинарът няма гладуване. Всеки ще бъде свободен да яде, без да бъде обвиняван и съден. Ще има медитации, движение /танци/, упражнения, които ще поставят участниците в ситуации, подходящи да видят отношението си към храненето. Към това защо се тъпчат или защо не се дохранват. Дали се вслушват в тялото си. Чуват ли от какво има нужда то – от ядене или от прегръдка, каква храна точно или пък течност, или почивка му е необходима в момента. Целта на семинара е човек да се отпусне в тялото си, да му се доверява повече и да го слуша повече, което носи лекота в живота и възможност да бъде себе си.

За кого е подходящ

За всеки имащ смелостта и силата да види какво стои зад храната в него. Какво е храна за него? За всеки на който му е писнало от диети, ограничения, гладуване. За всеки който иска да бъде по-чувствителен, по-гъвкав, по-лек, по-силен, да уважава повече тялото си, да има повече хъс за живот, да усеща потока на енергията в себе си. За всеки родител, желаещ да възпита усещане за храна у децата си и развие усещане за това как да ги храни.

За кого не е подходящ

За хора, очакващи готови универсални рецепти какво означава да усещаш, какво е добре да се храниш, какъв трябва да бъдеш, какви хранителни качества, калории и минерали притежава определена храна. За хора, които нямат желание да осъзнават какво се случва, да се вглеждат в себе си.

Още по темата

D