×
начало Димо запази час отзиви кошче за емоции абонамент речник публикации приятели активни медитации
D

Работа с очи

Фина и изключително дълбока работа с тяло. Раздвижва мускулите на очите, като подпомага освобождаването на напреженията натрупани в тях. Окото е основно сетиво, задвижвано от 6 външни мускула.

През него преминава много информация, която предизвиква емоции. Когато те са твърде силни, мускулите блокират, за да предпазят. Този блокаж е много фин и често остава незабелязан. Ако след преминаване на заплахата, мускулите не се освободят от напрежението, то се хронифицира, а емоцията довела до това остава в системата.

Връзката на очите с останалата част на тялото е впечатляваща. Не случайно са наричани прозорец към душата. Те са както вход за преживявания, включително нараняващи, така и изход за ненужни, потиснати емоции.

Естественият начин на очите да се освобождават от напрежението си е при спане, чрез движение в комбинация с преживяване на съня. Ако човек е натрупал повече напрежение, спането не е достатъчно. Тогава има нужда от допълнителна работа за облекчение.

Методът

Подходът на Димо за работа с очи е негова собствена разработка. Съчетава раздвижване мускулите на очите с пространство за преживяване на потиснатите емоции, довели до блокажа. Плод е на двугодишно търсене по темата. Основава се на:

Ефект

За всеки човек ефектът е строго индивидуален. Като цяло е облекчение в очите, както и в цялото тяло, а също и на емоционално ниво.  Възможно е процесът да премине през болка, виене на свят, гадене и всякакви емоции.

Подходящ

Подходящ е за хора с опит в личната, емоционалната и телесната работа, понеже е фина, дълбока и много директна работа.

D